Stadgar för Understödsföreningen Likbärarelaget Enigheten
Stadgar för Understödsföreningen Likbärarelaget Enigheten i Malmö med organisationsnummer 846001-4510, antagna vid föreningsstämmor 2021-05-06 och 2021-06-07
§ 1 Föreningens företagsnamn, ändamål, verksamhet, säte och definitioner
Mom. 1. I dessa stadgar avses med Laget: föreningen Lagsråd: föreningens styrelse Ålderman: styrelsens ordförande samt ordförande att leda föreningsstämma Biträdande ålderman: vice ordförande Bisittare: övrig styrelseledamot Skrivare: sekreterare Ersättare: suppleant Räkenskapsgranskare: revisor Godkännare: justeringsman Skattmästare: kassör Räknare: rösträknare
Mom. 2. Föreningen, som är stiftad enligt en urkund den 24 juni 1729 av mästare inom handskmakareyrket, utövar sin verksamhet under företagsnamnet Understödsföreningen Likbärarelaget Enigheten i Malmö.
Mom. 3. Laget har till ändamål att meddela försäkring i form av begravningshjälp vid medlems död inom försäkringsklass 1a enligt vad som anges i 2 kap.12 § försäkringsrörelselagen (2010:2043) samt Finansinspektionens till lagrummet anslutna föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2020:13) och (FFFS 2015:8).
Förutom begravningshjälp med ett fast belopp om 500 kronor består försäkringen av ett rörligt begravningshjälpstillägg med utgångspunkt från 1 100 kronor för 2021.
Försäkringen berättigar inte till annan återbäring eller annan värdeöverföring än
1. återbäring i form av skifteslikvid i samband med föreningens likvidation som anges i § 17,
2. värdeöverföring till begravningshjälpstillägget i förhållande till värdeutvecklingen av Lagets fonder.
Beslut om värdeöverföring fattas av föreningsstämman. Närmare bestämmelser om försäkringen och om Lagets fonder anges i §§ 4 och 5. I § 5 mom. 4 finns särskilda bestämmelser i fråga om värdeöverföring till begravningshjälpstillägget.
Mom. 4. Medlem deltar i Lagets verksamhet som försäkrad och har att erlägga fastställda avgifter enligt vad som anges i § 3 mom. 1.
Mom. 5. Lagsrådet har sitt säte i Malmö kommun, Skåne län.
Mom. 6. Lagets verksamhet ska inte drivas affärsmässigt eller i vinstsyfte.
§ 2 Medlemskap
Mom. 1. Varje inom Malmö kommun eller dess närhet bosatt mansperson, som fyllt 18 men inte 60 år, kan skriftligen till lagsrådet ansöka om medlemskap som försäkringstagare i Laget. Inför en ansökan ska information ha lämnats till sökande om Lagets verksamhet, villkoren för medlemskapet enligt dessa stadgar och villkoren för den försäkring som följer med medlemskapet på så sätt som anges i § 1 mom 3 och mom. 2 denna paragraf. Ansökan ska innehålla sökandens fullständiga namn, personnummer och postadress. Ansökan ska därutöver vara försedd med påskrift av någon bland Lagets medlemmar, att sökanden är känd för redbarhet och skötsamhet samt att sökanden veterligen inte lider av någon obotlig sjukdom. Lagsrådet ska pröva om en ansökan kan godkännas eller ska avslås, om skäl finns för det. Vid sin prövning kan lagsrådet vid behov begära att sökanden kompletterar ansökan med läkarintyg och personbevis. Efter att lagsrådet godkänt en ansökan tas fråga upp om medlemmens inröstning i Laget vid nästföljande föreningsstämma.
Mom. 2. Vid inträdet i Laget erhåller medlemmen ett försäkringsbrev som tillika är medlemsbevis. I försäkringsbrevet ska anges villkoren för medlemskapet samt försäkringens villkor för begravningshjälp och begravningshjälpstillägg.
Medlem ska underrättas om beslut som påverkar försäkringen. Detta gäller särskilt beslut i fråga om värdeöverföring till försäkringens begravningshjälpstillägg och i fråga om årsavgiften som tillika är premien för försäkringen. Medlemskapet anses börja den dag, då första årsavgiften erlagts.
Mom. 3. Har medlem vid inträde i Laget svikligen uppgivit eller förtigit något förhållande, som kan antas vara av betydelse för Laget, eller har han, utan att svikligt förfarande kan anses ha förelegat, uppgivit eller förtigit något förhållande under sådana omständigheter, att det skulle strida mot tro och heder att åberopa medlemskapet, äger lagsrådet att efter prövning utesluta honom ur Laget.
Mom. 4. Har medlem begått grövre brott för vilket han blivit dömd enligt dom som fått laga kraft, äger lagsrådet pröva huruvida han ska utesluts ur Laget.
Mom. 5. En medlem som bryter mot stadgarna eller som uppenbarligen skadar Laget eller motarbetar dess intressen eller ändamål kan av lagsrådet uteslutas ur Laget. En utesluten medlem kan hänskjuta frågan om uteslutning varom nu sagts till föreningsstämman genom att skriftligen anmäla detta till lagsrådet inom en månad från den dag medlemmen fått del av meddelandet om uteslutning.
Mom. 6. Medlem har rätt att efter egenhändigt underskriven uppsägning utträda ur Laget. En uppsägning ska även godtas om den undertecknats av någon med behörighet att företräda medlemmen.
Mom. 7. Medlem av Laget, som avflyttar från Malmö kommun, har rätt att kvarstå som medlem i Laget, om han behörigen erlägger sina avgifter till Laget.
Mom. 8. Då medlem utträtt ur Laget eller därur uteslutits, äger varken han eller hans rättsinnehavare rätt att utfå av honom erlagda avgifter eller eljest någon del av Lagets tillgångar.
§ 3 Medlems skyldighet mot Laget i fråga om avgifter
Mom. 1. Fast avgift till Laget betalas för varje kalenderår med belopp om 200 kronor. Med första årsavgiften erlägges dessutom en inträdesavgift om 200 kronor.
Mom. 2. Årsavgiften ska erläggas vid föreningsstämma eller senast en månad därefter. Vid inträde i Laget ska den blivande medlemmen snarast erlägga inträdes- och årsavgift, dock senast den 31 december.
§ 4 Begravningshjälp och begravningshjälpstillägg
Mom. 1. Anmälan om medlems frånfälle ska utan uppskov göras hos Lagets skattmästare eller ålderman. Dödsboets rätt till begravningshjälp och begravningshjälpstillägg ska styrkas med dödsfallsintyg med släktutredning från Skattemyndigheten.
Sedan medlems frånfälle blivit till Lagets skattmästare vederbörligen rapporterad och styrkt åligger det denne att mot kvitto utbetala ett belopp om 500 kronor jämte från 2021 utgående begravningshjälpstillägg om 1 100 kronor, till behörig företrädare för dödsboet efter den avlidne medlemmen.
Om särskild dödsboförvaltning inte anordnats enligt 19 kap. ärvdabalken (1958:637) för dödsboet, företräds det, antingen av en ensam dödsboägare eller av dödsbodelägare som gemensamt förvaltar den dödes egendom, såvida dessa inte företräds av dem utsedd fullmaktshavare. Enligt 18 kap. samma balk avses med dödsbodelägare den avlidnes maka eller make, sambo, arvingar och universella testamentstagare.
Med dödsbodelägare i tredje stycket avses även efterlevande medlems partner i registrerat partnerskap enligt lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap. Av lagens 3 kap. 1 § första stycket framgår att bestämmelser i lag eller annan författning med anknytning till äktenskap och makar tillämpas på motsvarande sätt på registrerat partnerskap och registrerad partner. Lagen om partnerskap är upphävd genom lagen (2009:260) om upphävande av lagen (1994:1117) om registrerat partner skap. Den upphävda lagen gäller alltjämt för registrerat partnerskap till dess det upplöses eller omvandlas till ett äktenskap.
Mom. 2. Skulle avliden medlem sakna anhöriga eller annan, som ombesörjer hans begravning, vare lagsrådet skyldigt att på Lagets bekostnad föranstalta om den avlidnes begravning. Det maxbelopp som kan utbetalas är det samma som beloppen för begravningshjälpen och begravningshjälpstillägget. Har Allmänna arvsfonden inträtt som ensam arvinge med stöd av 5 kap. 1 § ärvdabalken (1958:637), ska Laget i fråga om den avlidne medlemmens begravning samråda med Kammarkollegiet, som är fondens företrädare enligt 14 § lagen (1994:243) om Allmänna arvsfonden. Av 4 § samma lag följer att testamente som medlemmen eller någon annan har skrivit till förmån för Laget ska delges Kammarkollegiet för att bli godkänt.
Mom. 3. Lagets syfte är att bidraga till medlemmarnas anständiga begravning. Ombesörjes inte avliden medlems begravning av maka eller make, sambo, arvingar eller annan behörig företrädare för dödsboet kan begravningshjälpen och försäkringshjälpstillägget tillfalla den eller de personer som ombesörjer eller bekostar begravningen.
§ 5 Fondbildning.
Mom. 1. Lagets tillgångar redovisas i tre fonder, nämligen en försäkringsfond, benämnd begravningshjälpsfonden, samt två fria fonder, benämnda tilläggsfonden och understödsfonden.
Mom. 2. Vid bokslut ska vad som av intäkterna för försäkringsverksamheten (begravningshjälpsverksamheten) ej åtgått för kostnaderna för denna verksamhet under räkenskapsåret avsättas till begravningshjälpsfonden.
Mom. 3. Medel i begravningshjälpsfonden som beräknas utgöra överskottsmedel kan överföras till tilläggsfonden och understödsfonden. Överföring kan även ske från tilläggsfonden och understödsfonden till begravningshjälpsfonden.
Mom. 4. Tilläggsfonden är avsedd för tillägg genom värdeöverföring till försäkringens begravningshjälpstillägg enligt § 4. Beslut om tillägg genom värdeöverföring fattas på föreningsstämma och gäller för högst fem år i sänder.
Mom. 5 Laget ska ha tillgångar som beräknat för budgetår uppgår till minst ett belopp som motsvarar de beräknade försäkringsförmånerna med tillägg av ett schablonberäknat kapitalkrav om fem procent.
§ 6 Försäkringsteknisk utredning
Laget kan på eget initiativ göra en försäkringsteknisk utredning. En sådan utredning ska även göras på begäran av Finansinspektionen.
§ 7 Påföljd för underlåten avgiftsbetalning
Underlåter medlem av Laget att på därför utsatta tider erlägga i dessa stadgar föreskrivna avgifter, skall obetald avgift avkrävas honom av lagsrådet utsett ombud, varvid ombudet äger att av den betalningsskyldige uppbära uppbördsarvode om 1 krona. Erlägger medlemmen icke heller vid sådan anfordran eller senast en månad därefter resterande avgift jämte uppbördsarvodet till Lagets skattmästare, har den försumlige, om lagsrådet ej medgiver undantag, förverkat sitt medlemskap i Laget.
§ 8 Lagsråd
Mom. 1. Lagets angelägenheter handhas av ett lagsråd. Lagsrådet består av ålderman och sex bisittare samt två ersättare, som vid föreningsstämman utses med slutna sedlar. Lagsrådets ledamöter utses för två år och ersättarna för ett år, dock så att av lagsrådets 3 eller 4 ledamöter i tur och ordning att avgå ska ersättas med lika många nyvalda ledamöter. Först väljes lagsrådets ledamöter och därefter ersättare. Vid lika röster skiljer lott. Ersättare inkallas vid behov av åldermannen i den ordning röstetalet utvisar, eller vid lika röstetal, i den ordning de i valprotokollet upptages. Avgående ledamot av lagsrådet och avgående ersättare kan återväljas. Ledamot av lagsrådet ska vara medlem av Laget och svensk medborgare. Lagsrådet väljer inom sig ålderman, biträdande ålderman, skattmästare och skrivare.
Mom. 2. Förslag till ledamöter av lagsrådet upprättas av en från lagsrådet fristående valberedning bestående av två betrodda medlemmar av Laget.
Mom. 3. Valberedningens ledamöter för kommande verksamhetsår utses av ordinarie föreningsstämma efter förslag av de vid föreningsstämman närvarande medlemmarna.
Mom. 4. Det åligger valberedningen att fortlöpande under året hålla sig underrättad om lagsrådets arbete samt att i god tid före ordinarie föreningsstämma upprätta förslag till val av ledamöter av lagsrådet och presentera förslaget vid sista lagsrådsmötet före föreningsstämman.
Mom. 5. Lagsrådet sammanträder på kallelse av åldermannen så ofta det anses angeläget eller när tre bisittare begär det. För giltigt beslut fordras att minst fyra ledamöter av lagsrådet förenas om beslutet. Vid lika röstetal gäller den mening åldermannen biträder.
Mom. 6. Lagsrådet äger rätt att åtnjuta arvode. Lagsrådet fördelar själv inom sig arvodet, vars storlek bestäms på föreningsstämman efter förslag av lagsrådet.
Mom. 7. Åldermannen leder alla sammanträden, justerar därvid förda protokoll, undertecknar viktigare skriftliga handlingar, attesterar alla räkningar till utbetalning samt tillser att alla ärenden verkställas i enlighet med fattade beslut, samt tecknar Lagets firma.
Mom. 8. Vid förfall för åldermannen inträder biträdande åldermannen.
Mom. 9. Skattmästaren ska hålla noggrann räkenskap över Lagets inkomster och utgifter, inkassera avgifter och fordringar, utbetala till Laget ställda och av åldermannen attesterade räkningar, underrätta åldermannen om någon medlem ej fullgör sina skyldigheter mot Laget samt föra matrikel över Lagets medlemmar, upptagande deras fullständiga namn, personnummer samt tiden för inträdet i Laget.
Mom. 10. Räkenskaperna ska den 31 december varje räkenskapsår som omfattar tiden 1 januari till 31 december sammanföras i fullständigt bokslut. Lagsrådet ska för varje räkenskapsår avge redovisning för förvaltningen av Lagets angelägenheter genom avlämnande av förvaltningsberättelse, balansräkning och resultaträkning. Redovisningshandlingarna ska vara undertecknade av samtliga ledamöter av lagsrådet. Minst en månad före det föreningssammanträde, på vilket redovisningshandlingarna och räkenskapsgranskarnas berättelse ska framläggas, ska lagsrådet till räkenskapsgranskarna överlämna redovisningshandlingarna för det förflutna räkenskapsåret.
Mom. 11. Lagsrådets ledamöter är gemensamt ansvariga för Lagets medel och andra tillgångar.
Mom. 12. Lagets medlemmar äger rätt att, om de finner lagsrådet missbruka Lagets förtroende, entlediga lagsrådet och omedelbart företa nytt val, varefter räkenskapsgranskning genast företages. Det åligger det avgående lagsrådet att strax överlämna Lagets tillgångar till det nyvalda lagsrådet.
Mom. 13. Lagets firma tecknas var för sig av ålderman, och vid förfall för ålderman, biträdande ålderman samt skattmästare.
§ 9 Räkenskapsgranskning
Mom. 1. Vid föreningsstämma väljs, efter förslag av valberedningen, med slutna sedlar för ett år i sänder, två räkenskapsgranskare att granska lagsrådets förvaltning och Lagets räkenskaper. Vid föreningsstämman väljs även för ett år i sänder två ersättare, som vid förfall för ordinarie räkenskapsgranskare och på anmodan av åldermannen inträder i arbete i den ordning röstetalet vid valet utvisar; nämligen på så sätt att den med högsta röstetalet valde först inkallas samt att den med lägre röstetal inkallas därefter. Lika röstetal skils genom lottning. Räkenskapsgranskare och ersättare ska ha den insikt i och erfarenhet av redovisning och ekonomiska förhållanden som med hänsyn till arten och omfånget av föreningens verksamhet krävs för uppdragets fullgörande.
Mom. 2. Det åligger räkenskapsgranskarna att, efter fullgjort uppdrag, för varje räkenskapsår avge ett av dem undertecknad revisionsberättelse, som ska överlämnas till lagsrådet minst två veckor före föreningsstämman. Lagsrådet har därefter att tillställa medlemmarna räkenskapsgranskarnas utlåtande jämte tablå över Lagets ekonomiska ställning. Räkenskapsgranskarnas utlåtande ska innehålla en redogörelse för resultatet av granskningen samt uttalanden om förhållanden som framgår av 8 kap. 32 – 39 §§ lagen om ekonomiska föreningar (2018:672) med undantag i fråga om årsredovisningens överensstämmelse med tillämplig lag om årsredovisning. Räkenskapsgranskarnas revisionsberättelse ska vidare innehålla ett uttalande i fråga om ansvarsfrihet för lagsrådets ledamöter samt uttalanden om fastställande av balansräkning och resultaträkning.
Mom. 3. Räkenskapsgranskarna äger rätt att utan rösträtt men med förslagsrätt deltaga i lagsrådets sammanträden.
§ 10 Föreningsstämma
Mom. 1. För överläggning om Lagets angelägenheter hålles Fastlags måndag varje år ordinarie föreningsstämma på tid och ställe, som dessförinnan lagsrådet kungjort på så sätt som anges nedan i § 11.
Återkommande föredragningslista för ordinarie föreningsstämma:
1. Mötets öppnande. 2. Val av ålderman att leda mötet. 3. Val av skrivare för mötet. 4. Fråga om kallelsen är utsänd i behörig tid. 5. Fastställande av föredragningslistan. 6. Val av 2 godkännare att jämte åldermannen godkänna protokollet. 7. Val av rösträknare och tillika valförrättare. 8. Räkning av antalet närvarande röstberättigade medlemmar. Upprättande av röstlängd. 9. Parentation för avlidna bröder, följt av musikstycke och Engelska Flottans Tapto 10. Föredragning av årsredovisning med resultat och balansräkning för det sistgångna året. 11. Fastställande av resultat och balansräkning. 12. Beslut om dispositioner vad beträffar Lagets vinst eller förlust enligt den fastställda resultat och balansräkningen samt beslut i fråga om värdeöverföring till begravningshjälpstillägget enligt § 5 mom. 4. 13. Räkenskapsgranskarnas framläggande av revisionsberättelse. 14. Årsredovisningens godkännande. 15. Fråga om ansvarsfrihet för lagsrådet och presentation av lagsrådet. 16. Fastställande av förvaltningsstat. 17. Fastställande av belopp för tilläggsfonden. 18. Information om arvode till lagsrådet. 19. Val av rådsledamöter för 2 år. 20. Val av ersättare för 1 år. 21. Val av räkenskapsgranskare för 1 år. 22. Val av ersättare för räkenskapsgranskare 1 år. 23. Val av valberedning för 1 år. 24. Motioner och propositioner enligt bilagor. 25. Vagnbesiktningen den 1 oktober. Information. 26. Nya medlemmar, presentation och inröstning. 27. Ev. presentation av Årets Bärare. 28. Övriga frågor. 29. Frågan om samtliga beslut varit enhälliga. 30. Avslutning.
Allmänna frågor som medlem önskar behandlas på föreningsstämman, ska senast 14 dagar före föreningsstämman skriftligen tillställas åldermannen, som delger övriga i Lagsrådet inkomna frågor.
Mom. 2. Extra föreningsstämma avhålles när lagsrådet anser det nödvändigt, när räkenskapsgranskarna påfordrar det samt när minst 10 medlemmar för uppgivet ändamål skriftligen begär de. Därest medlemsantalet skulle sjunka ned under 100, äger även minst en tiondel av samtliga medlemmar, för uppgivet ändamål skriftligen begära att extra föreningsstämma avhålles.
Mom. 3. Vid föreningsstämma ska föras protokoll.
§ 11 Kallelse och andra meddelanden
Kallelse till föreningsstämma ävensom andra meddelanden till medlemmarna ska kungöras genom cirkulärskrivelse till samtliga medlemmar. Kallelse till föreningsstämma ska kungöras senast två veckor före ordinarie och en vecka före extra föreningsstämma. Kallelse till föreningsstämma ävensom andra meddelanden kan sändas med e-post till medlem som anmält en aktuell e-postadress till Laget. Kallelse till extra föreningsstämma får inte ske förrän föregående föreningsstämma avhållits.
§ 12 Rösträtt och votering
Varje medlem äger att vid val eller votering avgiva en röst. Om vid votering lika röster stanna mot lika, gäller den mening åldermannen biträder. Rösträtt får icke utövas genom ombud. För besluts giltighet fordras enkel majoritet, där ej för vissa fall annorlunda är stadgat.
§ 13 Lagets tillgångar
Mom. 1 Lagets tillgångar som icke behövs för löpande utgifter, ska göras räntebärande genom att insättas i bank. Tillgångar motsvarande tilläggsfonden och understödsfonden får placeras i förlagsbevis, lånebevis, fonder eller i marknadsnoterade aktier. Med marknadsnoterade aktier avses aktier som är föremål för regelbunden handel på en reglerad marknad eller handelsplattform öppen för allmänheten och under tillsyn av Finansinspektionen eller motsvarande utländsk myndighet (behörigt organ). Sammanlagt får dock högst 25 procent av tilläggsfonden och understödsfonden placeras i sådana aktier. Lagsrådet ansvarar för tillsyn över och förvaltning av Lagets tillgångar.
Mom. 2. Lagets värdehandlingar ska förvaras under lås i Lagets skrin eller bankfack eller på annat betryggande sätt i enlighet med instruktion som fastställts av lagsrådet.
§ 14 Deltagande vid begravning
För att bevisa avliden medlem den sista tjänsten, samt i överensstämmelse med Lagets namn och syfte, torde, på kallelse av åldermannen Lagets medlemmar om möjligt delta vid begravning för den avlidne. Kallelse varom nu är i fråga kan sändas med e-post till Lagets medlemmar.
§ 15 Ändring av stadgarna För giltigt beslut om ändring av dessa stadgar erfordras att beslutet antingen biträtts av samtliga närvarande röstberättigade medlemmar eller beslutet fattats på två av varandra följande föreningsmöten och biträtts av minst två tredjedelar av de röstande på den senast avhållna stämman
Om det fordras två på varandra extra föreningsstämmor får den andra extra stämman inte hållas tidigare än en månad från den första stämman.
Beslut om stadgeändring ska genom lagsrådets försorg ofördröjligen anmälas till Finansinspektionen för godkännande samt efter inspektionens godkännande av lagsrådet anmälas till Bolagsverket för registrering.
§ 16 Lagets upplösning
Mom. 1. Laget må icke upplösas med mindre sådant förhållande inträffat, som enligt försäkringsrörelselagen (2010:2043) eller lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar medför skyldighet för Laget att träda i likvidation.
Mom. 2. Skulle, mot förmodan, Laget likvideras enligt 17 kap. 11§ lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar, om verkställighet av ett överlåtelseavtal inte dessförinnan medgetts av Finansinspektionen enligt 14 kap. 5 och 6 §§ försäkringsrörelselagen (2010:2043), ska alla Lagets tillhörigheter förvandlas i kontanta medel, vilka - sedan den i kallelsen på Lagets okända borgenärer utsatta inställelsedagen är förbi och alla kända skulder betalats – ska med stöd av 13 kap. 19 § försäkringsrörelselagen återbäring i form av skifteslikvid fördelas mellan de vid likvidationstidpunkten kvarvarande medlemmarna i förhållande till vad var och en sammanlagt inbetalat i avgifter till Laget.
§ 17 Övriga bestämmelser m.m.
För Lagets verksamhet gäller i övrigt tillämpliga bestämmelser i försäkringsrörelselagen(2010:2043), lagen om ekonomiska föreningar(2018:672), lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag, ärvdabalken (1958:637), lagen (1994: 243) om Allmänna Arvsfonden, begravningslagen(1990:1144) och Försäkringsinspektionens föreskrifter och allmänna råd samt av Laget antagen verksamhetsplan.