Likbärarlaget Enigheten är en av Malmös i särklass äldsta föreningar. Den grundades av handskmakarmästarna 1729 i Malmö, som då hade ungefär 3000 invånare.Handel och hantverk var de mest betydande näringarna och hantverkarna var organiserade i skrån. Det största skrået på 1720-talet var just handskmakarnas. Skråna var inte bara yrkessammanslutningar, här fann man också sin sociala trygghet. Likbärarelaget Enigheten bildades för att hjälpa till vid jordfästning av skråets avlidna medlemmar.
Laget har varit obrutet verksamt alltsedan 1729.
Ett uppslag i protokollsboken från 1729
Än idag är Enigheten trots namnet en livaktig förening och den fungerar formellt som en begravningskassa som står under Finansinspektionens tillsyn.
Medlemskapet medför att utbetalning av en fastställt summa sker efter dödsfall som begravningshjälp.
Syftet till trots drivs verksamheten i en uppsluppen och kamratlig anda.
Laget träffas två gånger årligen, dels vid årsmötet som traditionsenligt avhålls Fastlagsmåndag och dels den 1 oktober som var den första dagen på året så gesäller och lärlingar fick ha ljus tänt vid arbetet.
Medlemskap kan erbjudas "välfrejdade" män som fyllt 18 år men ej 60 och som är bosatta i Malmö med omnejd. För att bli medlem måste man föreslås av en medlem i Laget.
Förord i den andra av Lagets protokollsböcker daterad 1869
1918 var det fortfarande världskrig,vilket avspeglar sig i kallelsen till årsmötet. Laget har genomlevt många epoker med många olika problemställningar att ta hänsyn till.