Datum har sitt ursprung i att det var då som Handskmakarmästarna var tvungna att hålla tända ljus för sina gesäller.
Fram till det sena 1900-talet var årsmötet den enda sammankomsten för lagets medlemmar, men eftersom vi har så trevligt så infördes det att träffas en gång till per år runt den 1 oktober kring Lagets likvagn med efterföljande mat och prat.
Då mäter vi rundheten på hjulen och denna jämförs med tidigare besiktningsprotokoll. Vidare mäts ljusstyrkan i lyktorna och luxtalet noteras i protokollet och jämförs med tidigare års mätningar.
Den enda reella funktionen är, att vi för att ha trevligt, gemensamt samlas kring Lagets likvagn.
Efter godkända protokoll, så intar Lagets medlemmar middag som alltid består av ärtsoppa med tillbehör, öl och punsch. Allt under gemytliga och kamratliga former och för att som historisk vård oavbrutet sedan 1729 levandehålla Laget.
Nedan är Årsmötesprotokollet från 1901 med uppgifter om den första besiktningen vid leveransfrån tillverkaren, samt uppgift om att den under första året använts97 gånger.
Klicka på bilden för att förstora och läsa!
Vagnen är Lagets stolthet och daterar sig tillbaka till år 1900 då den köptes in till Laget. Den är en så kallad planvagn och tillverkad av företaget P.N Kjellman i Göteborg. Under många år var uthyrning av likvagn med hästar och kusk del av Lagets verksamhet. Dock sker det med respekt för vagnens ålder och arrangemang inte längre sådan uthyrning.
1917 beslutade avgifter för utnyttjande av Lagets likvagn.
Vagnen är den tredje i lagets historia. Den första vagnen införskaffades i början av 1800-talet och den andra i mitten av samma århundrade.
Före första vagnen bars de avlidna till begravning öppet på en likbår.
Likbärarlaget Enighetens Likvagn utanför S:t Petri Kyrka i Malmö vid en begravning 1919. Laget hyrde in hästar med kusk och hyrde ut ekipaget och hade som inkomstkälla framgår av lagets omfattande dokumentation.