Likbärarelaget Enigheten är en av Malmös i särklass äldsta föreningar. Den grundades av handskmakarmästarna 1729. Stiftelseurkunden anger t o m datum till den 29 juni. Malmö hade då ungefär 3000 invånare. Handel och hantverk var de mest betydande näringarna och hantverkarna var organiserade i skrån. Det största skrået på 1720-talet var just handskmakarnas. Skråna var inte bara yrkessammanslutningar, här fann man också sin sociala trygghet. Inom skråna hjälpte man varandra i livets vardag och man firade tillsammans när det var fest. Att hjälpa till när en medlem – eller någon som tillhörde medlemmens familj – hade avlidit, var en naturlig och angelägen sak. Av skråets bevarade protokollsbok framgår, att handskmakarna hade klagat över att det var svårt att få hjälp med att få de avlidna burna till graven. Det var därför angeläget att bilda ett ”Lik Bärare Compagnie”. När man nu ändå hade en organisation klar, kunde man också få någon inkomst från denna genom att låta även utomstående nyttja Compagniets tjänster. De fick då betala 8 daler silvermynt.
Lagets låda och ”Clappholtz” (ordförandeklubba) nedan, som fortfarande används vid våra sammankomster, fanns med redan från början. I lådan förvarades kassa och protokoll, och det var endast förmannen och hans bisittare som hade tillträde till den.
Hedersåldermannen Nils Atlas med Lagets Klappholtz,
Detta Handskmakarnas Likbärarcompagnie hade till sitt förfogande en likbår och ett bårtäcke. Med tiden blev det omodernt att bära till jordfästningen – det skulle vara vagn i stället. Den första likvagnen inköptes 1826. Den följdes av flera, och den vagn Likbärarelaget Enigheten i dag äger är från 1900. Den fanns tidigare utställd i Vagnmuseet, men sedan detta lades ner stod den uppställd i garaget hos Mellblom – Fabian Johanssons Begravningsbyråer AB på Cypressvägen 10 fram till dens nuvarande uppställning på Tekniska Museet i Malmö.
Under många år användes likvagnarna även som uthyrning för andra än Lagets medlemmar med goda intäkter till Laget.
Redan från 1738 har Laget, utöver sitt ursprungliga uppdrag, även innefattat en begravningskassa. Den sista jordfästningen vid vilken den vackra hästanspända likvagnen användes, ägde rum 1932. Numera fungerar Laget enbart som begravningskassa. Medlemmarna i Likbärarelaget Enigheten träffas två gånger om året. Årsmötet äger sedan Lagets grundande rum fastlagsmåndag. Den andra träffen vi har är den 1 oktober, då vi vid ”ljusenbrinningsfesten” besiktigar vår likvagn. Orsaken till att just dessa båda dagar har valts är, att fastlagsmåndag tydligen i äldre tider var en mycket vanlig dag för årsmöten i ekonomiska föreningar av olika slag och den 1 oktober därför att det var den första dagen på hösten då gesäller och lärlingar fick arbeta vid tända ljus. De brukade därför, för att fira dagen, anordna en ”ljusenbrinningsfest”.
På sirlig 1700-talssvenska kan du här ta del av den Stiftelseurkund som 14 handskmakar-mästare samfällt undertecknade vid Lagets bildande:
Stiftelseurkund av den 24 juni 1729
Såsom Guds Lag bjuder Menniskorna beflijta sig om ett gudeligt lefverne och sahlig död, så är ock efter döden ett christeligt bruuk att med heder låtha sina döda begrafwas. I anseende härtill, som ock till de lofliga bruk för oss warit och ännu brukeligt är, hafwa wij samtelige Mästare af det lofliga Handskmakare Embetet här i Kongl. Siöö och Stapell Staden, oss inbördes, i den högste Gudens nampn, emillan uprättat ett Ampts-Lag med Ljk Bärande, så att wid påkommande dödsfall wij kunna först inbördes hwar annan, sampt wåra kiära hustrur och Barn till Jorden befordra, så wähl som ock Andra utom wårt Ampt och Lag, hwilka oss derutinnan kunna anlita behielplige wara? Nu som ordning utj allting är nyttig och oundvijkelig om det skall hafwa godt bestånd, så hafwa wij enl. denna Book till wårt Amts Protocoll för ett Ljk Bärare Compagnie som består af 183 folierade Blad upprättat, utj hwilken alt som detta Amts Compagnie kan angå skall inskrifwas, jemwähl och, som Enighet och sämja förer Guds Wällsignelse med sig, så hafwa wij till förekommande af all oreda, till allas wår fullkomliga efterrättelse författat och upprättat sådana Artiklar, som här efter införde blifwa, hwilka wi samtlige Mästare utj Embetet icke allenast själfwa under gå, utan skohla och Andra som kunde utj detta Amts Compagnie inkomma, wara förpligtade hwad som utsatt finnes att efterföllja, så att ingen punct skall öfwerträdas utan samhelleligen efterlefwas.
Och som wårt upsåth wid detta Ampts Compagnies uprättande, intet annat är, än derigenombeteckna den Shriftelige Rith och om håga wij draga om wåra i Herranom afsomnades Lekamens med reputation till grafwen beledsagande.
Dy håppas och wij till detta i Gudj påbegynta wärk winna Nåd och rättwjsse Gudens Wällsignelse till en stadig warande framgång, derom, een hwar af oss så mycket mera sig försäkrar, som här under icke sökies någon egen nyttig Gewinst, gunst eller särdeles afseende, utan ett allmänt wärks befordran som framdeles kan efter wåra döde dagar brlifwa oss till åminnelse, wåra efterkommande till hugnad och nytta så är följande fast stält wordet.
Efter stiftelseurkunden följer 22 ”Artiklar” – vi skulle i dag ha kallat dem paragrafer – som i detalj stadgar Compagniets och dess medlemmars rättigheter och skyldigheter. Det hela avslutas med de vackra orden:
Detta wårt enhällige och frijwillige gjorde aftahl och samtycke stadfästa wij med wåra egna händers underskrift som skedde i Malmö den tiugo fierde som var S:te Johannis dag utj Junij Månad Åhr efter Wår Frälsares Jesu Christi Nåde rika födelse hit till Wärlden Ett tusend siu hundrade och på det Nio och Tjugunde.
Fäldt charta öfver Malmö och situationen ½ mil däromkring